Bio-logica

In de afgelopen tien jaar schakelde een aantal kleine boeren in Oost-Kreta over op biologische teelt, daartoe aangezet door nieuwe subsidieregels binnen de Europese Unie. Biologisch worden, heeft nogal wat voeten in de vruchtbare aarde. Zo mag er op een flinke afstand rondom de gaard geen reguliere gaard te vinden zijn, vanwege de kans op contaminatie van het (grond)water en aanwaaiende pesticiden. Lastig, op een smal eiland waar altijd de meltemi waait en de gaarden hutjemutje liggen. Bovendien geldt er een overgangsperiode van minimaal vijf jaar voordat de boeren in aanmerking kunnen komen voor certificering biologisch. Toch namen velen van hen de moeite om de uitdaging aan te gaan.

Na een geslaagde eerste periode, zette de ‘Grote Griekse Crisis’ in. De subsidiekraan werd grotendeels dichtgedraaid en de boeren werden gedwongen hun zo goed als biologische olie tegen een veel te lage prijs te verkopen aan de coöperatie, waar hun olie werd vermengd en in bulk verkocht. Doodzonde! Gelukkig konden wij door een ‘olijfboomadoptieplan’ olie rechtstreeks van de telers betrekken. Een oliedruppel op een gloeiende plaat, maar het was tenminste íets. Tot 2012; nieuwe, strenge belastingwetten bestempelden degene die zonder tussenkomst van de coöperatie zijn olie verkoopt, tot handelaar in plaats van agrariër. Voor veel kleine bioboeren was dit de doodssteek. Handelaren betalen niet alleen veel meer belasting, ze moeten ook een boekhouding bijhouden, compleet met verplichte accountantscontrole; voor een keuterboer met een oogst van achthonderd kilo niet op te brengen.

Gelukkig is een aantal telers toch onverstoorbaar doorgegaan met bioboeren, daarbij geholpen door de hoge ligging van hun gaarden. Het gebied rond Kryá en Dáfni ligt tegen de boomgrens aan, waar zo veel wind staat dat de dáko, de gevreesde olijfvlieg, zich er niet kan handhaven. Het extreem milde klimaat, in combinatie met de bijzondere bodemgesteldheid, maakt dat velen de olie uit dit gebied beschouwen als de beste ter wereld. De telers verkopen hun olie aan een onafhankelijk bedrijf dat de (geblende) olie onder een eigen merknaam op de markt brengt. Met dit bedrijf hebben wij zaken mogen doen en wij hebben onze zelfgeselecteerde olie daar kunnen laten bottelen.

Op straffe van vervolging wegens een economisch delict, mogen wij de term biologisch niet meer voeren. De kosten die dit eu-keurmerk met zich meebrengt, zijn voor de kleine telers echter niet op te brengen. ‘Natuurlijke olijfolie’ vinden we een onzinnige benaming; onnatuurlijke olijfolie bestaat nu eenmaal niet. We houden het daarom maar op biolijfolie, dat mag namelijk wél. Gegarandeerd afkomstig van hooggelegen gaarden die uitsluitend op natuurlijke wijze bemest worden en waar geen pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. De ongeblende olie heeft een extreem laag zuurgehalte van minder dan 0,3% en is verkregen uit de eerste, koude (>25ºC) en mechanische persing.

Het allerbelangrijkste zouden we bijna vergeten: de olie is waanzinnig lekker!

Direct olie bestellen