De pluk

Pas als de overheid het groene licht geeft, eind november, mag er in het oosten van Kreta geplukt worden. Het is onmogelijk om alle 27.000.000 (!) olijfbomen tegelijkertijd te plukken. Daarom wordt de volgorde bepaald door hoger (koeler) en lager (warmer) of op zon– en schaduwzijde gelegen gaarden.

Direct olie bestellen

Voor dag en dauw

‘s Morgens heel vroeg trekken de plukploegen, in warme kleding gestoken, eropuit. Eerst worden de netten uitgespreid waarin de olijven zullen worden opgevangen. Dit verloopt gedurende de dag in een vaste volgorde, zodat de plukmachines niet stil komen te liggen. Nog maar nauwelijks liggen de netten op hun plek, of de ochtendrust wordt wreed verstoord door het geluid van de generatoren die de plukmachines aandrijven. Rond de voet van de bomen worden jute zakken gedrapeerd om aan te geven welke vandaag geplukt gaan worden.

Direct olie bestellen

De plukkers dragen geel getinte veiligheidsbrillen, niet alleen om hun ogen te beschermen tegen de olijven die met een enorme kracht in het rond vliegen, maar ook om tussen het groen de zwarte olijven beter te kunnen onderscheiden. Met een soort ‘draaiende hark’ worden de olijven van de takken geslagen. Eenmaal in het net, worden zoveel mogelijk blaadjes, steentjes en andere ongerechtigheden weg geharkt. Hierna worden de olijven in jute zakken gedaan, die vervolgens worden dichtgenaaid.

Direct olie bestellen

Zware klus

Voor de Arbo-dienst ligt hier nog een fors braakliggend terrein; zakken van tachtig(!) kilo vormen geen uitzondering. Het is dan ook zaaks om bovenin de gaard te beginnen, zodat de helling en zwaartekracht helpen bij het verzamelen van de zakken die, keurig in het gelid, wachten tot ze (liefst nog dezelfde dag) worden opgehaald en naar de molen gebracht.