De snoei

‘Penny wise, pound foolish’ is een toepasselijk gezegde als de olijfboer zijn bomen niet op tijd snoeit. Natuurlijk lijkt het in eerste instantie prachtig, zo’n boom die vol beladen is met olijven. Lekker veel olie! Dat gaat een paar jaar goed, tot het moment dat er meer voeding naar het hout gaat dan naar de olijven, en de takken te zwaar worden om het gewicht te torsen. Bovendien kunnen de takken zo dicht ineen groeien dat er nauwelijks nog zon en lucht bij kan komen. De olijfboom zal steeds minder olijven geven, van steeds mindere kwaliteit.

Direct olie bestellen

Bovendien is het voor de plukkers ondoenlijk om een te hoog doorgeschoten boom van z’n kostelijke lading te ontdoen. Het is daarom van het grootste belang om de boom te snoeien vanaf het eerste jaar nadat hij is geplant. Ideaal is om de stam niet te laten splitsen en de boom een brede parasolvorm te laten krijgen. Zo krijgt hij het meeste van alles: zon, water en lucht. Een eeuwenoude kunst is hierbij om de onderste takken zo te laten groeien dat er een ladder tegenaan kan staan.

Snoeiploegen

Direct na de pluk trekken de snoeiploegen van gaard naar gaard voor het noodzakelijke onderhoud. Eens per zeven jaar moet de boom rigoureus gesnoeid worden, de andere jaren kan volstaan worden met het weghalen van kleinere of zieke takken die op termijn problemen kunnen gaan geven.

Enige haast is geboden, want vóór 1 mei moet het snoeien gedaan zijn. Na die datum mag er op het kurkdroge eiland geen open vuur meer ontstoken worden. Het afvalhout moet, voor zover het niet in de open haard verdwijnt, verbrand worden omdat het anders ziektes en ongewenste gastjes aantrekt.

Direct olie bestellen

Groei

Vergelijkbaar met de knotwilg, krijgt de olijfboom juist op de plekken waar hij flink is teruggesnoeid al snel nieuwe scheuten. Binnen de kortste keren staat hij weer te pronken en geeft hij olijven als voorheen.