Het productieproces

Binnen zesendertig uur nadat ze uit de bomen zijn geslagen, verdwijnen de olijven via een vloertrechter de molen in. De eigenaar van de gaard is persoonlijk aanwezig om te controleren of de persing correct verloopt en er geen vermenging plaats vindt met olijven van andere gaarden. De gehele productielijn is, behoudens de invoer van de olijven, geautomatiseerd.

Direct olie bestellen

Vanuit de trechter worden de olijven via een lopende band eerst weer naar buiten getransporteerd, waar blaadjes, steentjes en andere ongerechtigheden er tussenuit worden geschud. Hierna komt de partij via een weegbrug opnieuw de fabriek binnen. Er wordt water overheen gesproeid om de laatste restjes zand en dergelijke weg te spoelen. Hierna zien we de olijven verdwijnen in de triltrechters. Deze zorgen ervoor dat het water en de laatste blaadjes of takjes achterblijven.De olijven trillen langzaam de productielijn in om te worden gekneusd en vermalen tot een pesto-achtige brij.

Deze brij wordt een centrifuge ingeleid. Met 3500 tot 4500 toeren per minuut wordt de olie eruit geslingerd. Na verloop van tijd zien we de eerste… drab. Deze drab verdwijnt vervolgens in de filterinstallatie, waar hij drie keer gefilterd wordt voordat er sprake is van olie. De olie gaat in persoonlijke, inox (roestvrij stalen) containers.

Direct olie bestellen

Rusten

Soms wordt ervoor gekozen om de olie vóór het bottelen een aantal weken of maanden te laten rusten, zodat het bezinksel eruit gefilterd kan worden. De olie wordt daarmee weliswaar helderder van kleur, maar het gaat, zij het marginaal, ten koste van de smaak.

Panathea extra virgin olijfolie

Onze olie wordt direct vanuit de container via een laatste filter in drieliter blikken afgevuld. Bij het allerlaatste restje olie tref je dan ook wat droes aan. Dit bezinksel is ongevaarlijk, maar lekker is anders.

 

Direct olie bestellen