Kreta olijfolie

Wie Kreta zegt, zegt olijfolie. Met naar schatting 27 miljoen bomen heeft Kreta de hoogste ‘olijfboomdichtheid’ ter wereld. Er is geen enkele Kretenzische familie die niet (zijdelings) betrokken is bij de oogst van het vloeibare goud. Toch is pure Kretenzische olijfolie slechts mondjesmaat tot West-Europa doorgedrongen. Waar blijft al die olie?

Kreta exporteert enorme hoeveelheden olie naar Italië. Helaas wordt hij daar vermengd met oliën van inferieure kwaliteit, die daarna evengoed als Italiaanse ‘extra virgin olijfolie’ verkocht mogen worden. De mildheid van Kretenzische olijfolie wordt in die gevallen ingezet om de veelal sterke smaak van andere oliën af te remmen en het gehalte vrije zuren te verlagen (meer hierover bij extra virgin). Pure Kretenzische olie heeft een veel mildere smaak dan de bekendere Italiaanse, Spaanse of Portugese olijfolie. Toch is ook de ene Kretenzische olie de andere niet.

Direct olie bestellen

Microklimaat

Kreta, 260 kilometer lang, herbergt namelijk een aantal verschillende microklimaten. In het uiterste westen is het warm en nat, en dus groen. Het middengedeelte is ruig en hoog, en kent strenge winters. Het oosten is gortdroog en heet; niet alleen omdat het er nauwelijks regent, maar ook door de Meltemi, een niet aflatende zeewind die het eiland als een föhn droogblaast. Gelukkig hebben olijfbomen extreem weinig water nodig en zijn veruit de meeste gaarden voorzien van uitgebreide irrigatiesystemen die de bomen tegen uitdrogen behoeden.

Direct olie bestellen