Persing vroeger

Tot voor kort waren de molenstenen en de wind- en waterenergie die ze aandreven niet voldoende om alle olie in één keer uit de olijven te persen. Er volgde na de eerste, ‘koude’ persing dus een tweede en zelfs derde persing. Om ook de laatste restjes olie uit de pulp te halen, werd deze verwarmd; zo kwam de olie beter vrij. Deze olie bevatte echter nauwelijks nog de voedingsstoffen die olie uit een eerdere persing wel bevatte.

Direct olie bestellen

Persing nu

In navolging van Europese regelgeving mogen olijven tegenwoordig alleen nog worden geperst bij een temperatuur van maximaal 30 graden Celcius. In Sitia is deze temperatuur nog lager, namelijk rond 20 graden Celcius. De term ‘eerste koude persing’ is dus inmiddels achterhaald. Moderne (centrifugeer-) machines zijn zo efficiënt dat de olie in één keer aan de olijven wordt onttrokken. De pulp die overblijft, kan eventueel nog extra worden verwarmd, waardoor er nog meer olie geproduceerd kan worden, maar dan heb je te maken met pomace-olie, olie van inferieure kwaliteit die bijvoorbeeld wordt verkocht in doorschijnende plastic flessen. Dit is over het algemeen geraffineerde olie, waaraan smaakstoffen zijn toegevoegd (zie ook productieproces).

Direct olie bestellen