Virgin / Extra Virgin

Panathea olijfolie heeft het predicaat extra virgin. Op deze plek leggen wij je graag iets uit over de verschillen tussen virgin en extra virgin olijfolie.

Direct olie bestellen

  Virgin (vierge, vergine)

De oude Grieken zagen olijven als zó heilig dat ze slechts geplukt mochten worden door maagden (zowel vrouwen als ‘ongeschonden jongemannen’). Vandaar, zo wil de mythe, de naam ‘virgin’.

Een andere, meer plausibele verklaring is dat de aanduiding wijst op het feit dat de hele, gave olijf met pit en al wordt geperst. Misschien wat freudiaans en minder tot de verbeelding sprekend, maar wellicht zo gek nog niet. De pit van de olijf bepaalt namelijk in hoge mate de smaak van de olie, beïnvloed door grond, klimaat en omgevingsfactoren. Zo zal een olijfgaard waar citroenbomen aanwezig zijn een andere smaak voortbrengen dan een gaard waar sinaasappelbomen hun invloed laten gelden. Maar kort en goed: olie met een gehalte vrije zuren tussen 0,8 en 2 procent mag het predikaat ‘Virgin’ dragen.

Direct olie bestellen

 Extra virgin  (vierge, vergine) 

Maagdelijker dan maagd is even onmogelijk als een beetje zwanger zijn. Wat de tautologie extra virgin echter aanduidt, is een olie met een gehalte vrije zuren tussen de 0 en 0,8 procent. Dit is op Oost-Kreta meer regel dan uitzondering. Zoals eerder vermeld, exporteren de coöperaties een groot deel van de olie naar Italië en Spanje, waar gehaltes van 1,1 en hoger vaak voorkomen. De rekensom is simpel: vermeng 0,3 met 1,3 en je zit op 0,8%, nét genoeg om ‘extra virgin’ te mogen heten.

Direct olie bestellen

51%

Helaas laat de Europese regelgeving nog steeds toe dat de aanduiding extra virgin internationaal al gebruikt mag worden als slechts 51% van de inhoud dat daadwerkelijk is! Zolang deze praktijk aanhoudt, zullen mensen blijven beweren dat ze bij de supermarkt voor pakweg vijf euro een práchtige fles (nota bene van plastic, of helder glas!) ‘extra virgin olijfolie’ hebben gescoord. Een goedkope extra virgin olijfolie is altijd een aangelengde en kwalitatief inferieure olie! Zie ook zuurgehalte.

Raad van wijze mannen

Hoewel helaas grotendeels in onbruik geraakt, komt er traditioneel ook nog een raad van ervaringsdeskundige oude mannen aan te pas om op grond van subjectieve gegevens als textuur en smaak te bepalen of een olie ook inderdaad het predikaat extra virgin verdient.

Om objectiviteit te waarborgen wordt geproefd uit blauwe kommetjes, die de kleur verhullen. Nog steeds controleert deze raad door middel van steekproeven of de boer inderdaad zijn certificaat mag blijven voeren, al is de bepaling van het zuur- en peroxidegehalte in het laboratorium van de perserij doorslaggevend.

Direct olie bestellen

Lageren

Goede kwaliteit extra virgin olijfolie wordt gelagerd in roestvrijstalen (inox) vaten en uitsluitend verkocht in goed af te sluiten blikken of donkergekleurde, glazen flessen. Dit om oxidatie door lucht en/of licht te voorkomen. Omdat de olie zich, net als wijn, met lucht moet vermengen om de smaak optimaal tot z’n recht te laten komen, is een schenkkannetje- of flesje voor in de keuken of op tafel een aanrader; het is dan ook ons welkomstgeschenk aan nieuwe adoptanten.

Direct olie bestellen

Altijd hoge kwaliteit

Door intensieve samenwerking met kleine, biologisch verbouwende, lokale boeren heeft Panathea altijd dezelfde, hoge kwaliteit. Verpakt in een drieliter blik blijft de olie minimaal anderhalf jaar gegarandeerd fris en fruitig van smaak, maar is ook daarna nog een paar jaar houdbaar. De olie is altijd afkomstig van slechts één zorgvuldig geselecteerde gaard, wordt apart geperst en met grote zorg gelagerd en afgevuld. Het is olie die de Kretenzer ‘voor zichzelf houdt’ en die zelfs op Kreta in geen enkele winkel verkrijgbaar is!