Zuurgehalte

Hoewel van te verwaarlozen invloed op de smaak, bepaalt het zuurgehalte hoe ‘gezond’ de olie is. Het zuurgehalte is niet te proeven en alleen vast te stellen in het laboratorium.

De term zuurgehalte wordt, geheel ten onrechte, vaak verward met zuurgraad. Zuurgraad wordt uitgedrukt in pH, maar zuurgehalte wordt uitgedrukt in massaprocent, d.w.z. het aantal gram per honderd gram, in het geval van olijfolie van de ‘slechte’ vrije vetzuren. Net als ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol, zijn er ‘goede’ en ‘slechte’ vrije vetzuren. Dit zijn ongebonden vetzuren, waarvan uw lichaam weliswaar een heel klein beetje nodig heeft, maar niet te veel. Hoe lager dus dit getal, hoe gezonder de olie.

Direct olie bestellen

0,3

Panathea’s aanduiding 0,3 wil dus zeggen dat er slechts 0,3 gram ‘slechte’ vrije vetzuren per 100 gram inzit. Een ingewikkeld verhaal, dat zich laat vangen in de volgende definitie:

‘Een superieure olijfolie is te herkennen aan zijn zuurgehalte en de hoeveelheid peroxides. Het zuurgehalte geeft het totaal van vrije vetzuren aan, uitgedrukt in gram vrij oliezuur per 100 gram olie, terwijl de hoeveelheid peroxides de toestand van oxidatie van de vetzuren aangeeft en wordt uitgedrukt in milligram per kilogram olie. Het is te danken aan de verbouwing, manier van oogsten, de persing en de opslag van de olijfolie dat een olijfolie een lage zuurgraad en een kleine hoeveelheid peroxides heeft.’

Direct olie bestellen