Geschiedenis Panathea

Eind 2005 rijpte bij ons, Tiny Fisscher en Alex Mous, het plan om een gastenverblijf te beginnen op Kreta, rond het pittoreske vissersstadje Sitía.

Hier vielen wij voor de olijfgaard ‘Panaghia Trapezounda’, die naast de dertienhonderd olijfbomen nog voldoende ruimte bood voor een bescheiden bebouwing, met een uitzicht om stil van te worden. De combinatie van de Panagia (‘heilige’) en Thea (‘uitzicht’) leverde ons de naam: Panathea. Wonderwel lukte het om binnen no-time investeerders aan te trekken. De sterren leken ons zo goed gezind dat wij alvast startten met een olijfboomadoptieplan.

Direct olie bestellen

Bij sprookjes komt er vóór het ‘eind goed al goed’ echter altijd wel een onverwachte wending. Net toen wij dachten dat alles in kannen en kruiken was, zag de eigenaar plotseling af van verkoop. Wij hadden echter al vergaande plannen gemaakt en, in plaats van bij de pakken neer te zitten, hebben wij ons gedurende de oogstmaanden, van december 2006 tot en met februari 2007, in Sitia gevestigd. Zodoende konden wij met onze fantastische vriend Manolis meegaan met de pluk om alles te leren over (de productiewijze van) olijfolie én om de beste olie in te kunnen kopen voor onze klanten.

Eerste keer

Niet verstoken van trots hebben wij op zestien maart 2007 de eerste vrachtwagen met Panathea extra virgin olijfolie mogen lossen, waarna we de blikken persoonlijk bij de klanten hebben afgeleverd. De louter positieve reacties en de niet aflatende steun van onze Kretenzische vrienden hebben ons gestimuleerd om het bedrijf voort te zetten – niet meer via olijfboomadoptie, maar als leverancier van de beste Kretenzische olie die voorhanden is.

Direct olie bestellen

Tiny Fisscher:

Na een aantal uiteenlopende beroepen te hebben beoefend, heb ik mij de afgelopen jaren vooral beziggehouden met boeken schrijven voor kinderen, jongeren en volwassenen. Sinds kort ben ik ook schoolschrijfster in het basisonderwijs. Wie meer over mij wil weten, kan een kijkje nemen op www.tinyfisscher.nl.

 

 

 Direct olie bestellen

Alex Mous:

In 1978 zette ik voor het eerst voet aan wal op Kreta en had het gevoel dat ik thuiskwam. Bijna elk jaar keerde ik er terug. Vriendschappen bleken voor het leven en meer dan eens heb ik overwogen om mij er te vestigen. Maar tussen droom en daad staan vooral praktische bezwaren in de weg. Als acteur heb ik stad en land doorkruist, als schrijver en regisseur menig drama tot een goed einde gebracht. Als leraar Nederlands heb ik mijn steentje bijgedragen aan het taalgebruik van de mens van morgen. Mijn huidige werk als freelance schrijftrainer en -consultant biedt mij de mogelijkheid om van tijd tot tijd ‘naar huis’ te gaan.

Direct olie bestellen