In de olijfmolen

Panathea FaviconBinnen twaalf uur nadat ze uit de bomen zijn geslagen, verdwijnen de olijven via een vloertrechter de olijfmolen in. De eigenaar van de gaard is persoonlijk aanwezig om te controleren of de persing correct verloopt en er geen vermenging plaatsvindt met olijven van andere gaarden.

De gehele productielijn verloopt, behalve de invoer van de olijven, automatisch. Vanuit de trechter worden de olijven via een lopende band eerst weer naar buiten getransporteerd, waar blaadjes, steentjes en andere ongerechtigheden er tussenuit worden geschud. Daarna komt de partij via een weegbrug opnieuw de fabriek binnen. Er wordt water overheen gesproeid om de laatste restjes zand en dergelijke weg te spoelen.

Hierna verdwijnen de olijven in triltrechters, die ervoor zorgen dat het water en de laatste blaadjes achterblijven. De olijven trillen langzaam de gesloten productielijn in. Ze worden gekneusd en vermalen tot een brij die de centrifuge wordt ingeleid. Die slingert de olie er met 3500 tot 4500 toeren per minuut uit. Na verloop van tijd zien we de eerste olijfdrab, die meerdere malen door een filterinstallatie geleid wordt voordat er sprake is van olie.

 

Direct olie bestellen

Eerste, tweede, koude persing

Panathea FaviconTot voor kort waren de molenstenen en de wind- en waterenergie die ze aandreven niet voldoende om alle olie in één keer uit de olijven te persen. Na die eerste, koude persing volgden dus een tweede en zelfs derde persing. Om ook de laatste restjes olie uit de pulp te halen, werd daarbij het residu van de eerste persing verwarmd, waardoor de olie beter vrijkwam. Deze olie bevatte echter nauwelijks nog de voedingsstoffen die olie uit een eerste persing wel bevatte.

Direct olie bestellen

Persing nu

Panathea FaviconIn navolging van Europese regelgeving mogen olijven tegenwoordig alleen nog worden geperst bij een temperatuur van maximaal 27 graden Celcius. In Sitia is deze temperatuur nog veel lager, omdat tijdens het centrifugaal persen gekoeld wordt om de vrijkomende warmte te reduceren. De term ‘eerste koude persing’ is dus inmiddels achterhaald; moderne centrifugeerpersen zijn zo efficiënt dat de olie in één keer aan de olijven wordt onttrokken. De pulp die overblijft, kan eventueel nog extra worden verwarmd, waardoor er nog meer olie geproduceerd kan worden, maar dan heb je te maken met pomace-olie, olie van inferieure kwaliteit die bijvoorbeeld wordt verkocht in doorschijnende plastic flessen. Dit is over het algemeen geraffineerde olie, waaraan smaakstoffen zijn toegevoegd.

Direct olie bestellen

Rusten

Panathea FaviconSoms wordt ervoor gekozen om de olie meteen te bottelen. Dit levert een groene, ondoorzichtige olie op. Wij kiezen, zoals de meeste merken, ervoor om de olie pas na een aantal weken rust te bottelen zodat het bezinksel er uitgefilterd kan worden. De olie wordt daarmee helderder van kleur.

Lageren

Panathea FaviconGoede kwaliteit extra virgin olijfolie wordt gelagerd in roestvrijstalen (inox) vaten en uitsluitend verkocht in goed af te sluiten blikken of donkergekleurde, glazen flessen. Dit om oxidatie door lucht en/of licht te voorkomen. Omdat de olie zich, net als wijn, met lucht moet vermengen om de smaak optimaal tot z’n recht te laten komen, is een schenkkannetje- of flesje voor in de keuken of op tafel een aanrader.

Direct olie bestellen

Altijd hoge kwaliteit

Panathea FaviconDoor intensieve samenwerking met kleine, biologisch verbouwende, lokale boeren Olijfolie uit Kreta Panathea 3 blikkenheeft Panathea altijd dezelfde, hoge extra virgin kwaliteit. Verpakt in een drieliterblik blijft de olie minimaal anderhalf jaar gegarandeerd fris en fruitig van smaak, maar is ook daarna nog een paar jaar houdbaar. De olie is altijd afkomstig van slechts één zorgvuldig geselecteerde gaard, wordt apart geperst en met grote zorg gelagerd en afgevuld. Omdat er niet geblend wordt en er geen smaakstoffen worden toegevoegd, is de smaak elk jaar weer ietsje anders. Het is olie die de Kretenzer ‘voor zichzelf houdt’ en die zelfs op Kreta in geen enkele winkel verkrijgbaar is!

Onze olie wordt direct vanuit de container in drieliterblikken afgevuld. Bij het allerlaatste restje olie tref je wat droes aan. Dit bezinksel is ongevaarlijk, maar lekker is anders.

Direct olie bestellen