Kreta olijfolie

Panathea FaviconWie Kreta zegt, zegt olijfolie. Met naar schatting 27 miljoen olijfbomen, heeft Kreta de hoogste ‘olijfboomdichtheid’ ter wereld. Elke Kretenzische familie is (zijdelings) betrokken bij de oogst van het vloeibare goud. Zeker is dat olijfolie op Kreta ook al veelvuldig werd gebruikt ten tijde van de Minoïsche beschaving, die zo’n 4500 jaar geleden een dramatisch einde vond. Toch is pure Kretenzische olijfolie slechts mondjesmaat tot West-Europa doorgedrongen. Waar blijft al die olie?

Kreta exporteert enorme hoeveelheden olie naar Italië, waar zij helaas wordt vermengd met oliën van inferieure kwaliteit die daarna evengoed als Italiaanse ‘extra vergine olijfolie’ verkocht mogen worden. De mildheid van Kretenzische olijfolie wordt in die gevallen ingezet om de veelal sterke smaak van andere oliën af te remmen en het gehalte vrije zuren te verlagen. Pure Kretenzische olie heeft in de regel een veel mildere smaak dan de oliën van het vasteland, dank zij het klimaat. Toch is ook de ene Kretenzische olie de andere niet.

Direct olie bestellen

Microklimaat

Panathea FaviconKreta, 260 kilometer lang, herbergt namelijk een aantal verschillende microklimaten. In het uiterste westen is het warm en relatief nat, dus groen. Het middengedeelte is ruig en hoog, en kent strenge winters.

Het oosten heeft ’s winters een gematigd klimaat en is ‘s zomers heet. Het is er gortdroog; niet alleen omdat het er nauwelijks regent, maar ook door de Meltemi, een niet aflatende zeewind die het eiland als een föhn droog blaast. Gelukkig hebben olijfbomen extreem weinig water nodig en zijn veruit de meeste gaarden voorzien van irrigatiesystemen die de bomen tegen uitdroging behoeden. Doordat de watertoevoer goed geregeld kan worden en door de lange zomers, is de olie uit het oosten zeer zacht en constant van smaak. Het ‘pepertje’ in de nasmaak wijst op een hoog gehalte anti-oxidanten. De kleine olijf is tot eind september groen, om pas daarna te verkleuren naar dieppaars.

Direct olie bestellen