Zuurgehalte

Panathea FaviconHet zuurgehalte van olijfolie is helaas nauwelijks te proeven, hoewel een olie met een hoog zuurgehalte meestal wat bitterder smaakt. Het zuurgehalte bepaalt vooral hoe ‘gezond’ de olie is; het verschil tussen bijvoorbeeld 0,3 en 0,5 is alleen vast te stellen in het laboratorium. Alleen doorgewinterde proevers zullen het verschil weten te duiden.

Feit is wel dat olie met een lager zuurgehalte in het algemeen meer anti-oxidanten bevat, wat goed is tegen de vrije radicalen in je lichaam. Die zijn wèl te proeven; zij geven namelijk het pepertje achter in de keel, bij olie uit een niet al te vroege pluk.

De term zuurgehalte wordt, geheel ten onrechte, vaak verward met zuurgraad. Zuurgraad wordt uitgedrukt in pH, maar zuurgehalte wordt uitgedrukt in massaprocent, het aantal gram per honderd gram. In het geval van olijfolie van de ‘slechte’ vrije vetzuren. Net als ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol, zijn er ‘goede’ en ‘slechte’ vrije vetzuren. Dit zijn ongebonden vetzuren, waarvan je lichaam weliswaar een heel klein beetje nodig heeft, maar niet te veel. Hoe lager dus dit getal, hoe gezonder de olie.

Direct olie bestellen