Panathea

Panathea FaviconIn 2005 ontdekten wij in de nabijheid van het stadje Sitía, Oost-Kreta, een prachtige olijfgaard, Panaghia Trapezounda. De gaard bood, naast dertienhonderd olijfbomen, een uitzicht om stil van te worden en ruimte voor bescheiden bebouwing. De combinatie van de Panagia (heilig(st)e Maria) en thea (uitzicht) leverde de naam voor de olie die we zouden gaan verkopen: Panathea.

Net toen wij dachten dat alles in kannen en kruiken was, zag de eigenaar plotseling af van verkoop. Het bleek achteraf een blessing in disguise, want drie jaar later decimeerde de waarde van alle grond vanwege de economische crisis. Bovendien leerden we pas later dat niet elke gaard elk jaar evenveel olie levert…

Toch waren we al gegrepen door het olijfolievirus. Om alles te leren over de productiewijze van olijfolie én om de beste olie in te kunnen kopen voor onze klanten, hebben wij ons evengoed gedurende langere tijd in Sitia gevestigd.

We hadden dit nooit kunnen doen zonder de inzet van onze fantastische vriend Manolis, die zo’n negentienduizend olijfbomen beheert, verdeeld over tientallen kleine gaarden in de regio. Als geen ander weet hij precies waar de beste oogst van dat jaar te vinden is; hij heeft de bomen immers zelf gesnoeid, bemest, geliefkoosd en kaalgeplukt.

Eerste keer

Panathea FaviconNiet verstoken van trots hebben wij in 2007 Panathea extra virgin olijfolie op de markt gebracht en we mogen ons intussen verheugen op een trouwe schare afnemers. Hun positieve reacties en de niet aflatende steun van onze Kretenzische vrienden hebben ons gestimuleerd om het bedrijf voort te zetten. Ondanks geduchte tegenslagen zoals een misoogst en bottelproblemen, zijn wij sindsdien de trotse leverancier van de mooiste Kretenzische olie die elk jaar voorhanden is.

Direct olie bestellen